
Kesinlikle okunması gereken kitaplar içeriğimizde okunmadan geçmeyecek kitapları listeledik. Dünya klasiklerin arasına giren bu kitaplar, sizlere farklı dünyaların kapılarını aralayacak. Bu içeriğimizde ölmeden önce okumanız gereken kitaplardan bahsedeceğiz.
İçindekiler
- Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar
- “Nutuk” – Mustafa Kemal Atatürk
- “Bülbülü Öldürmek” – Harper Lee
- “Otomatik Portakal” – Anthony Burgess
- “Kürk Mantolu Madonna” – Sabahattin Ali
- “Simyacı” – Paulo Coelho
- “Fareler ve İnsanlar” – John Steinbeck
- “Dönüşüm” – Franz Kafka
- “Tutunamayanlar” – Oğuz Atay
- “1984″ – George Orwell
- “Çavdar Tarlasında Çocuklar” – J.D. Salinger
- “Uçurtma Avcısı” – Halit Hüseyni
- “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” – İlber Ortaylı
- “Suç ve Ceza” – Dostoyevski
- “Romeo ve Juliet” – William Shakespeare
- “Sefiller” – Victor Hugo
- “İnce Memed” – Yaşar Kemal
- Genel Kültür İçin Okunması Gereken Kitaplar
Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar
İşte ölmeden önce mutlaka okumanız gereken kitaplar:
“Nutuk” – Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılan “Nutuk” adlı eser, 15-20 ekim 1927 tarihleri arasında 1919’dan 1927’ye kadar kendisinin ve silah arkadaşlarının yaşadıklarını anlattığı konuşmasının metnidir. Kültür bakanlığına bağlı olarak 900 sayfalık bir kitap şeklinde yayımlanmış ve Türkiye devletinin kurulmasında yaşananlarla alakalı en temek resmi tarihi kaynaktır. Nutuk her türk insanının mutlaka okuması gereken kitaplar arasında birinci sırada gelir.
“Bülbülü Öldürmek” – Harper Lee

Bülbülü Öldürmek, yazarı olan Harper Lee’nin 1936 yılında on yaşındayken başından geçen bir olayı temel alır. 1960’ta yayınlanmış olup Pulitzer Ödülü kazanmıştır. Modern Amerikan Edebiyat’ının klasikleri arasında yer alır. Yazar Harper Lee, yaşadığı kasabaya yakın bir konumda yaşanan bir olayın ailesi ve komşuları üzerindeki etkileri gözlemleyerek “Bülbülü Öldürmek” adlı eserini oluşturmuştur.
“Otomatik Portakal” – Anthony Burgess

Anthony Burgerss’in yazdığı Otomatik Portakal, 1960’lı yıllarda toplumun modernleşme ve değişim sancılarını yanısıtır ve toplumun ne kadar özgür veya ne kadar baskı altında olması gerektiğini sorgular. Otomatik Portakal bir grup gencin kurduğu çeteye kara mizah anlayışıyla yaklaşır.
“Kürk Mantolu Madonna” – Sabahattin Ali

Kürk Mantolu Madonna, 1943 yılında Sabahattin Ali tarafından yazılıp yayımlanmıştır, içeriğinde dokunaklı bir aşk hikayesinden bahseder. Alman asıllı bir kadın ve Türk bir erkeğin aşk hikayesinden bahseden Kürk Mantolu Madonna, sessiz ve dış dünyaya uyum sağlayamayan bir karakterin aşk için neler hissetiğini konu alır.
“Simyacı” – Paulo Coelho

Simyacı mutlaka okunması gereken kitaplar arasında ilk beşe girer diyebiliriz. Brezilyalı yazar Paulo Coelho tarafından 1988 yılında yazılan bu kitap, İspanya’dan Mısır Piramitleri’nin eteklerine hazine aramaya giden Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamını felsefi bir şekilde ele alır.
“Fareler ve İnsanlar” – John Steinbeck

Nobel Edebiyat Ödülü alan John Steinbeck tarafından yazılmış olan Fareler ve İnsanlar okunması gereken kitaplarda klasikler arasında yer alır. 1937 yılında yayınlanan Fareler ve insanlar iki çiftlik işçisinin Amerika’da yaşanan büyük bunalım sırasında çiftçilerin Kaliforniya’da yaşadığı travmaları anlatır.
“Dönüşüm” – Franz Kafka

Franz Kafka tarafından 1915 yılında yayımlanan Dönüşüm, yazarın en popüler eseridir. Dönüşüm adlı eser, Gregor Samsa adlı karakterin bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş halde bulmasıyla ve hayatındaki değişimleri anlatmasıyla devam eder.
“Tutunamayanlar” – Oğuz Atay

Ünlü yazar Oğuz Atay’ın ilk romanı olan Tutunamayanlar, arkadaşının neden intihar ettiğiyle alakalı araştırmalar yapan Turgut adlı karakterin intihar eden arkadaşının modern hayata neden tutunamadığını öğrenme çabasını anlatır.1970 yılında TRT Roman Ödülünü kazanan Tutunamayanlar, 2022 yılında UNESCO tarafından ingilizce tercümesi yapılması gereken seçkine edebiyat eseri listesine seçildi..
“1984″ – George Orwell

Yazarı George Orwell tarafından İskoçya’da verem hastalığı ile uğraşırken 1947-1948 yılları arasında yazılan 1984 politik romanların başında gelir. Romanın hikayesi distopik bir dünyada geçer. Yazar kafasında 2. dünya savaşından sonra yeni bir dünya kurulsaydı nasıl olurdu bunun üzerine bir distopya oluşturmuş, ve politik ironler yapmıştır.
“Çavdar Tarlasında Çocuklar” – J.D. Salinger

1945-1946 yılları arasında parça parça yazılıp, tam halinin 1951 yılında yayımlanan Çavdar Tarlasında Çocuklar, J.D Salinger tarafından yazılmıştır. Liseli bir gencin okuldan atılması sonucu dışarıda geçirdiği üç günü anlatan roman, karakterin aile ve arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlara da değiniyor.
“Uçurtma Avcısı” – Halit Hüseyni

Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Khaled Hosseini(Halid Hüseyni) tarafından yazılan Uçurtma Avcısı 2003 gibi yakın bir tarihte yayımlanmasına rağmen dünya klasikleri arasında yerini almıştır. Uçurtma Avcısı, Afganistan’da yaşanan monarşik krallığın çöküşünden, sovyet ülkelerinin Afganistan’ı işgali ile birlikte ülkeden Pakistan ve Amerika’ya edilen göçten ve Taliban yönetiminin kargaşasından bahseder.
“Bir Ömür Nasıl Yaşanır” – İlber Ortaylı

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından 2019’da kaleme alınmıştır. İlber Ortaylı’nın gözünden insanın yaşarken hayatın anlamını arayışına, bu anlam arayışında hayatın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağınız zorluklarla nasıl baş etmeniz gerektiğine değinir.
“Suç ve Ceza” – Dostoyevski

Suç ve Ceza, Rus Reformu sonrası, yazar Dostoyevski tarafından kaleme alınan, psikolojik ve dram türünde bir romandır. Dünya klasikleri arasında yer alan Suç ve Ceza mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alır. Suç ve Ceza, rus bir gencin işlediği iki cinayetin üzerine yaşadıklarını konu alır. Yayım tarihi 1866’dır.
“Romeo ve Juliet” – William Shakespeare

Genellikle tiyatro sahnesinden aşina olduğumuz Romeo ve Juliet, William Shakespeare tarafından 1591-1596 yılları arasında, İngiltere’de yazılmıştır. Dünyanın en çok bilinen oyunlarından biri olan Romeo ve Juliet, Romeus ve Juliet’in yaşadığı trajik aşk öyküsünden bahseder. Bu eser, tiyatronun yanında opera ve bale gibi etkinliklere de uyarlanmıştır.
“Sefiller” – Victor Hugo

Victor Hugo tarafından 1862’de yayımlanan Sefiller, 19. yüzyılda çıkan en büyük eserlerden biridir. Eski bir kürek mahkumu olan Jean Valjean’ın yaşam mücadelesini anlatır. Roman 1815’te başlayarak, 1832’de Haziran Ayaklanması’nda son bulur. Oldukça sürükleyici bir kitap olan Sefiller, mutlaka okunması gereken kitaplardan biridir.
“İnce Memed” – Yaşar Kemal

Türk tarihinin efsane yazarlarından olan Yaşar Kemal’in 1955-1987 yılları arasında kaleme aldığı İnce Memed, dört ciltten oluşur. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Çukurova’da yaşanan, Anadolu halkının geri kalmışlığından, ağaların zulmünden ve köy hayatının sefaletinden bahsedilen bu roman, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi 100 romanı arasında birinci seçilmiştir.
Genel Kültür İçin Okunması Gereken Kitaplar
Her kitap size genel kültür katabilir. Genel kültür için mutlaka okunması gereken kitaplar dünya klasikleridir. Dünya klasiklerini okumayı bitirerek, genel kültürünüzü tatmin edici seviyede arttırabilirsiniz. İşte genel kültür için okunması gereken kitaplar:
- Nana – Emıle Zola
- Suç Ve Ceza – Dostoyevski
- Sokrates’in Savunması – Platon
- Madam Bovary – Gustave Flaubert
- Don Kişot – Cervantes
- Kamelyalı Kadın – Alexandre Dumas Fıls
- Anna Karenina – Talstoy
- Devlet – Eflatun
- İtirafalarım – Tolstoy
- Büyük Umutalar – Charles Dıckens
- Benim Ünversitelerim – Maksim Gorki
- Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grıgory Petrov
- Din Nedir – Tolstoy
- Beyaz Geceler – Dostoyevski
- Hayat Üzerine Düşünceler – Tolstoy
- Notre Dame’ın Kamburu – Vıctor Hugo
- Acımak – Stefan Zweıg
- Yeraltından Notlar – Dostoyevski
- Çocukluğum – Maksim Gorki
- İnsan Ne ile Yaşar – Tolstoy
- Sefiller – Vıctor Hugo
- Vadideki Zambak – Balzac
- Beyaz Diş – Jack London
- Kumarbaz – Dostoyevski
- Ölü Canlar – Gogol
En çok okunan kitaplar hangileri?
Dünya üzerinde en çok okunan kitaplar Dünya Klasikleri’dir. Dünya klasikleri arasında yer alan kitaplar, tüm dünya üzerinde kabul gördüğü için en çok okunan kitaplar Dünya Klasikleri’dir.
Ne tür kitaplar insanı geliştirir?
Kendinizi geliştirmeye dünya klasikleri arasında yer alan kitapları okuyarak başlayabilirsiniz. Kendinize en uygun kategoriyi bulduğunuzda okuduğunuz her bir kitap sizi geliştirir.
Bu içeriğimizde dünya üzerinde mutlaka okunması gereken kitapları listeledik. Dilerseniz sitemizde bulunan Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi, Özel Güvenlik Nasıl Olunur? ve İnternetsiz Oyunlar yazılarımızı da okuyabilir, aynı zamanda Bira Alkol Oranı ve Kalıcı Olarak Silinen Fotoğrafları Geri Getirme yazılarımızı da okuyabilirsiniz.